Over Reiki

'De Reikimethode is niet alleen voor het genezen van ziekten. Het ware doel is de hart-geest te corrigeren, het lichaam fit te houden en een gelukkig leven te leiden met gebruikmaking van de spirituele vermogens waarmee menselijke wezens sinds hun geboorte zijn toegerust.'
Van de gedenksteen voor Mikao Usui

Reiki is Japans voor universele levensenergie, de energie die essentieel is voor alles wat leeft. Het woord Reiki wordt ook vaak gebruikt om een beoefening aan te duiden waarbij deze universele levensenergie gericht wordt gebruikt.

Een Reikibehandeling brengt ontspanning, stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam en biedt een rustpunt in het drukke leven van alledag. Regelmatige Reikibehandelingen helpen om een groter inzicht in jezelf te krijgen, zodat je je keuzes in het leven bewuster maakt.

Usui Shiki Ryoho - het Usui Systeem van Natuurlijke Heling - is een Reikimethode die door iedereen geleerd kan worden. Er wordt gebruik gemaakt van handoplegging. De basis van deze beoefening is de zelfbehandeling, maar veel mensen gebruiken Reiki ook om hun directe familie en vrienden te behandelen. Daarnaast wordt het steeds vaker publiek beoefend, mede ter ondersteuning bij andere complementaire en reguliere therapie├źn.

Usui Shiki Ryoho dankt zijn naam aan Mikao Usui, die aan het begin van de vorige eeuw in Japan leefde. Zijn inspanningen gaven de aanzet tot een behandelwijze en spirituele discipline die nu wereldwijd wordt beoefend. Mikao Usui droeg zijn kennis onder andere over aan Chujiro Hayashi. Een van de studenten van Chujiro Hayashi was de uit Hawaii afkomstige Hawayo Takata. Zij bracht Reiki in de jaren dertig van de vorige eeuw naar het Westen. Haar opvolger en de Lineage Bearer van Usui Shiki Ryoho was haar kleindochter Phyllis Lei Furumoto. Vlak voor haar overlijden in 2019 erkende zij Johannes Reindl als haar opvolger.

In 1984 werden de eerste Reikicursussen in Nederland gegeven.

Usui Shiki Ryoho kent drie graden: de eerste graad, de tweede graad en de mastersgraad. Een master mag Usui Shiki Ryoho onderwijzen.